Linde Tillmanns
Linde TillmannsMusician | Composer | Songwriter

Biografie

Linde Tillmanns is een 23-jarige componist, singer/songwriter en multi-instrumentalist.
Op haar zesde is ze begonnen met pianolessen; op haar elfde bracht haar nieuwe liefde voor rock haar bij de gitaar en op haar dertiende kwam het instrument viool om de hoek kijken vanwege Ierse muziek.

Sindsdien heeft ze veel geëxperimenteerd met verschillende stijlen op voornamelijk deze instrumenten: Van jazz tot Indie, van Braziliaanse muziek tot Zweedse polska’s, van Prog tot Pacific. Ze maakte instrumentale composities en liedjes met tekst, variërend van folk tot funk. Ook heeft ze vanaf haar zeventiende in verschillende bandjes gezeten, waaronder haar eigen band (die Sun Rhythm heette) en het indie-project van Hongaars singer-songwriter Borka Balogh.

Van 2015-2016 zat zij op de vooropleiding van de rockacademie als gitariste. Na een tussenjaar startte ze vervolgens op de HKU aan de opleiding Music Performance artist; een opleiding die zich vooral focust op maken, artistieke identiteit, conceptdenken, pioneering en interdisciplinair/transdisciplinair werken. De eerste jaren van haar opleiding heeft ze zich vooral ontwikkeld als songwriter en muzikant in verschillende projecten (akoestisch duo, band, collab met producer Midist).

Van 2018-2019 liep zij een half jaar stage als programmeur bij TivoliVredenburg in Utrecht, waar zij events organiseerde voor de Rabo Open Stage en jamsessie Afrogooves uiteindelijk in Club Nine heeft mogen programmeren.

Afgelopen jaar (2019-2020) verruilde ze het pittoreske Utrecht voor het even gezellige Aalborg (Denemarken), om zich te verdiepen in jazz-piano. Hier vond ze haar identiteit als instrumentaal componist, en het grijs gebied tussen moderne jazz en de akoestische funky sound die ze als songwriter had: een sound die elektronischer was en dichter in de buurt kwam van neosoul.

Inmiddels richt zij zich op haar nieuwe project In Sight, voor het eerst te bezichtigen op 19 juni 2021 in Cloud Nine, TivoliVredenburg.

“In Sight gaat over mijn proces van bewustwording, de confrontatie die daarbij kwam kijken, en mijn zoektocht naar een houding die optimistisch is, zonder de wereld om me heen te ontkennen. De voorstelling neemt de luisteraar mee op deze reis; van comfortabel escapisme bewegen wij langs confrontatie naar een daadkrachtig bewustzijn. Ik onderzoek de voorwaarden die nodig zijn om geëngageerd maar niet radicaal en vlijmscherp te zijn: Openheid; niet (te snel) oordelen; het zoeken naar verbinding; het plezier van speculatie, idealisme en discussies; bescheidenheid; het besef dat we niet alles hoeven te weten.”